Klantenservice / Energiemarkt

Energiemarkt

Er is op dit moment veel onrust op de energiemarkt. Dit vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne en de spanningen van deze oorlog op de rest van de wereld. Als gevolg van dit alles zijn de energietarieven sterk gestegen. 

Vaste contracten worden in de huidige energiemarkt niet afgesloten en Europa kreunt onder de hoge tarieven voor gas en stroom. Onze specialisten weten met het dynamisch energiecontract snel te anticiperen op de uitdagingen in de markt. Ondanks dat wij als energieleverancier geen enkele invloed uit kunnen oefenen op prijsveranderingen van de handelsmarkten, zorgen wij met het dynamisch energiecontract dat je nooit meer dan de inkoopprijs betaalt. Wij monitoren voortdurend de uur- en dagprijzen op de handelsmarkt, kopen in op het laagste punt en zet de tarieven direct aan jou door.

De reden dat de energietarieven zo snel en zo heftig zijn gestegen, heeft alles te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Vanwege de sancties die de wereld Rusland heeft opgelegd, draait laatstgenoemde de gaskraan dicht. Daarmee raakt Rusland, als zijnde één van de grootste olie- en gasexporteurs, alle Europese landen. En omdat elektriciteit grotendeels wordt opgewekt met gas, zie je logischerwijs ook een stijging van de stroomtarieven.

Of wij garant kunnen staan? Onze specialisten doen continu aan risicobeperking waardoor de kans van niet kunnen leveren te verwaarlozen is. 

Heb je een dynamisch contract? Dan ben je verzekerd van een lage uurprijs voor stroom en dagprijs voor gas. De ‘pijn’ van snel stijgende tarieven kunnen we niet wegnemen; door dagelijks slim in te kopen op de energiemarkt kunnen we deze wel verzachten. 

Met alle geopolitieke onrust in Europa en de rest van de wereld, is dit niet te zeggen. Energietarieven schommelen vanwege de vele factoren sowieso. Desondanks zijn ze nog redelijk te voorspellen. In de onbekend-unieke situatie waarin we momenteel zitten, is het maken van een juiste forecast wel heel erg lastig. Een ding staat vast. Veel hangt af van de ontwikkelingen in de Oekraïne. 

Door voortdurend de tarieven op de energiemarkt te monitoren, kunnen onze energiespecialisten op het juiste moment inkopen. 

Onder het mom van: ‘We laten je niet in de kou staan’, heeft de overheid sinds januari 2022 al een aantal keren ingegrepen. Door de invoer van diverse maatregelen wil de overheid voorkomen dat burgers hun energierekening niet meer kunnen betalen. 

De maatregelen zijn als volgt:

  • de overheid gaat een tijdelijk prijsplafond invoeren. Dit betekent per 1 januari 2023 een maximumprijs voor stroomverbruik tot 2900 kWh en gasverbruik tot 1200 m³. De maximumprijs is €0,40 voor 1 kWh stroom en €1,45 voor 1 m3 gas. Voor hoger verbruik geldt het tarief dat is vastgelegd in je energiecontract. Het prijsplafond loopt tot 1 januari 2024. 
  • In aanloop naar het prijsplafond komt er een energiecompensatie van €190,- per maand in november en december 2022. Deze regeling geldt voor consumenten en andere 'kleinverbruikers', zoals zzp'ers, winkels, verenigingen en een deel van klein MKB. Deze energiecompensatie wordt direct verrekend door je energieleverancier. 
  • Het tijdelijk verlaagde BTW-tarief geldt ook voor de tweede helft van 2022. De maatregel wordt verder niet verlengd. BTW op energie gaat in 2023 van 9% weer terug naar 21%. 
  • Er is door de overheid een energietoeslag van 1300 euro toegezegd voor minima (maximaal 120% van het minimumloon), met de mogelijkheid om de eerste 500 euro in 2022 uitgekeerd te krijgen. Deze energietoeslag kun je aanvragen bij je gemeente.
  • Voor zakelijke afnemers is er (in oktober 2022) nog geen zekerheid van de overheid. De minister heeft aangegeven dat de mogelijkheid van een aanvullende subsidieregeling voor zakelijke afnemers wordt onderzocht.